Χηλοειδή, ατροφικές ουλές, ουλές ακμής και υπερτροφικές ουλές

Ατροφικές ουλές

Οι ατροφικές ουλές χαρακτηρίζονται από απώλεια ιστού, με αποτέλεσμα μία βυθισμένη εμφάνιση σημείων στο δέρμα μας. Όλες οι ατροφικές ουλές χαρακτηρίζονται από απώλεια ιστού.
Σε γενικές γραμμές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες

Είναι βαθιές, στενές ουλές που μοιάζουν με μικρές τρύπες.

Είναι πιο φαρδιές με καλά καθορισμένες άκρες.

Έχουν κυλιόμενη ή κυματοειδή εμφάνιση

Υπερτροφικές ουλές 

Οι υπερτροφικές ουλές είναι ανυψωμένες περιοχές με φλεγμονή που ορισμένες φορές προκαλούν κνησμό, αλλά εκτείνονται και πέρα από την αρχική θέση του τραύματος. Σε γενικές γραμμές μπορούν σταδιακά να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, μπορεί όμως να παραμείνουν ίδιες χάνοντας απλά το κόκκινο χρώμα που έχουν στην αρχή.

Η θεραπεία που αφορά τις ατροφικές αλλά και τις υπερτροφικές ουλές που έχουμε στο δέρμα μας από τραυματισμούς ή από ακμή αντιμετωπίζονται πολυσύνθετα, αφού είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δέρμα κάθε ατόμου επουλώνεται διαφορετικά και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών ποικίλλει. Στο ιατρείο μας οι θεραπείες περιλαμβάνουν συσκευές laser, συσκευές laser fractional non ablative, συσκευές microneedling καθώς και σύγχρονες συσκευές RF microneedling. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε όλες τις παραπάνω συσκευές σε ένα πρωτόκολλο θεραπείας αφού η καθεμία έχει διαφορετικό βάθος ενεργοποίησης του δέρματος και ανταπόκρισης του. Ο συνδυασμός τέτοιον συστημάτων fractional non ablative laser και fractional RF αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας και τα αποτελέσματα που έχουμε να επιδείξουμε είναι πραγματικά εξαιρετικά, φτάνοντας σε νεανικά δέρματα έως και τη σχεδόν εξαφάνιση τους.

Χηλοειδείς ουλές 

Οι χηλοειδείς ουλές ή αλλιώς τα χηλοειδή είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης του κολλαγόνου του δέρματος και μπορούν να επεκταθούν πολύ πέρα από την αρχική περιοχή τραύματος. Είναι επί της ουσίας μία παθολογική νόσος του κολλαγόνου και τα συμπτώματα μπορεί να είναι εκτός από τις πολύ έντονες ουλές, κνησμός, ευαισθησία, ή ακόμη και πόνος. Συχνά εμφανίζονται κατά την έναρξη της εφηβικής ηλικίας.
Η θεραπεία τους είναι δυσκολότερη από τους άλλους τύπους ούλων. Περιλαμβάνει ενέσεις κορτικοστεροειδών, ήπια θεραπεία με laser, τοπικά κορτικοστεροειδή, ήπια κρυοθεραπεία και ειδικά επιθέματα. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα χηλοειδή πρέπει να είναι εξαιρετικά μη επεμβατική αφού έχουν την έντονη τάση να υποτροπιάζουν σε κάθε θεραπεία.