Η ακμή είναι μία κοινή πάθηση του δέρματος πού σχετίζεται με την απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων μονάδων (τρυχικών θυλάκων), εμφανίζεται εξαιτίας ορμονικών διαταραχών, αλλεργιών, επιμόλυνσης από βακτήρια, ασφαλώς κληρονομικότητα, φαρμακευτικές αγωγές, χρήση διαφόρων λιπαρών καλλυντικών. Επιπλέον παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ακμής είναι το άγχος και η κακή διατροφή. Συχνά η ακμή οδηγεί στο σχηματισμό κύστεων, φλεγμονωδών (κοκκινωπων) στοιχείων και μαύρων ή λευκών στιγμάτων.
Η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας που κρατάει το δέρμα καθαρό καθώς και η χρήση εξειδικευμένων κρεμών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και στην πρόληψη των εξάρσεων της ακμής. Η ακμή δεν πρέπει να υποτιμάται, από την στιγμή που θα ξεκινήσει να σας απασχολεί θα πρέπει να εφαρμοστεί θεραπεία. Αφενός για να αντιμετωπιστεί σε πρώτο στάδιο η ακμή και αφετέρου για να αποφευχθούν ανεξίτηλα σημάδια που θα αφήσει μετέπειτα στο δέρμα.
Η θεραπεία της ακμής ανάλογα με τη σοβαρότητα της χρήζει και διαφορετικής ιατρικής αντιμετώπισης. Εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με τον τρόπο ζωής του.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τοπικές θεραπείες:
    Κρέμες ή gel ή lotion με ιατρική συνταγή που περιέχουν συστατικά μείωσης της ακμής αλλά και της φλεγμονής που δημιουργεί στο δέρμα καθώς και απόφραξη των πόρων για την μείωση των στιγμάτων.
  • Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα:
    Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο δερματολόγος μας θα σας συνταγογραφήσει ειδικά εξειδικευμένα φάρμακα προσαρμοσμένα στην ηλικία και το βάρος σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα απαιτηθεί τακτικός επανέλεγχος καθώς και παρακολούθηση της θεραπείας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όσον αφορά το αποτέλεσμα της θεραπείας αλλά και όσο αφορά το χρονικό διάστημα που το δέρμα σας θα παραμείνει καθαρό.
  • Ιατρικές εφαρμοσμένες διαδικασίες:
    Ο Δερματολόγος μας αφού σας εξετάσει Θα σας συστήσει θεραπείες όπως laser, χημικά peeling, ιατρικό καθαρισμό και παροχέτευση μεγάλων κύστεων εάν απαιτείται.

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να καθοριστεί ένα σχέδιο θεραπείας που να λειτουργεί για το δικό σας δέρμα. Η εξατομικευμένη θεραπεία και η σωστή καθοδήγηση στη συνέχεια είναι οι παράγοντες για μία επιτυχημένη θεραπεία στην πάθηση της ακμής. Επιπλέον σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι το επόμενο βήμα αντιμετώπισης της ακμής είναι η ανάπλαση του δέρματος και η μείωση των ουλών εξαιτίας της.