ΓΥΝΑΙΚΑ

Η αποτρίχωση στο γυναικείο πρόσωπο δεν είναι πλέον θέμα ταμπου. Είναι μία από τις πιο δημοφιλής περιοχές αποτρίχωσης και πλέον απαραίτητη στο γυναικείο πληθυσμό. Η σωστή και αυστηρή οριοθέτηση της περιοχής του προσώπου που θα εφαρμοστεί η αποτρίχωση με λέιζερ θα εξαλείψει τις πιθανότητες αντιδραστικής υπερτρίχωσης και θα μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα. Σε νεαρές ηλικίες ίσως χρειαστεί η συντήρηση της θεραπευόμενης περιοχής σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Η αποτρίχωση στα γυναικεία χέρια είναι μία περιοχή που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά θα απαιτηθούν συγχρόνως και αρκετές επαναλήψεις για το τέλειο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί εξ αρχής η περιοχή που θα θεραπευτεί ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στο τελικό αποτέλεσμα σε όλα τα χέρια συνολικά. Στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι χρόνοι ανάμεσα στις επαναλήψεις των θεραπειών ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορα το τελικό αποτέλεσμα.

Αποτελεί μια περιοχή αποτρίχωσης από τις λιγότερες δημοφιλής αφού οι περισσότερες γυναίκες έχουν ενδοιασμούς σχετικά με την ασφάλεια της αποτρίχωση στην εν λόγω περιοχή. Το laser είναι απλά φως ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος, δηλαδή ενός συγκεκριμένου χρώματος φωτός. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι απόλυτα ασφαλές να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή του ανθρώπινου σώματος εξαιρουμένης πάντα της περιοχής των βλεφάρων για προστασία των ματιών.

Η αποτρίχωση στην περιοχή της κοιλιάς στο γυναικείο σώμα είναι ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να υπάρξει διακύμανση της πυκνότητας της τριχοφυίας με την πάροδο των χρόνων. Επίσης είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία θέτοντας τους στόχους ενός άρτιου αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθοριστεί με μεγάλη ακρίβεια η θεραπευόμενη περιοχή. Οφείλεται να σχεδιαστεί η γραμμή της κοιλιάς αλλά και η γειτονική περιοχή γύρω από αυτή ώστε μετά το τέλος των επαναλήψεων των θεραπειών να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα με την υπόλοιπη περιοχή.

Η αποτρίχωση στις γυναικείες μασχάλες ίσως αποτελεί την πιο εύκολη και γρήγορη περιοχή αποτρίχωσης με λέιζερ. Θα απαιτηθεί πραγματικά ελάχιστος αριθμών επισκέψεων για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η μεγάλη διάρκεια στην οποία βρίσκεται ο τριχικός θύλακας στην αναγεννή φάση καθιστούν τη συγκεκριμένη περιοχή μία από τις εύκολες αλλά συγχρόνως και από τις πιο χρήσιμες για το γυναικείο πληθυσμό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αποτρίχωση στην ευαίσθητη γυναικεία περιοχή, το γνωστό σε όλους “μπικίνι” αποτελεί ξεκάθαρα την πιο δημοφιλή περιοχή αποτρίχωσης. Για τις περισσότερες γυναίκες δεν είναι μόνο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά συγχρόνως αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα τήρησης των σωστών κανόνων υγιεινής για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η κάθε γυναίκα ξεχωριστά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ακρίβεια τη θεραπευόμενη περιοχή, επιλέγοντας αν θέλει να κάνει ολική αποτρίχωση, ή μόνο περιοχικά αριστερά και δεξιά από τη γεννητική περιοχή. Το αποτέλεσμα έρχεται σε σχετικά μικρό αριθμό επαναλήψεων και είναι μία περιοχή στην οποία εφαρμόζουμε την αποτρίχωση με λέιζερ χειμώνα και καλοκαίρι αφού δεν έχει ηλιακή έκθεση.

Η αποτρίχωση στα γυναικεία πόδια γίνεται δημοφιλής ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες. Με δεδομένο ότι η αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη έχει άμεση εξάχνωση τους στελέχους της τρίχας και το αποτέλεσμα είναι άμεσο γίνεται κατανοητό ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ακόμη και το καλοκαίρι λίγο πριν φύγουμε διακοπές ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι με την σωστή εφαρμογή των παραμέτρων του laser για κάθε φωτότυπο δέρματος το αποτέλεσμα είναι άμεσο από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

ΑΝΔΡΑΣ

Η αποτρίχωση με λέιζερ στο λαιμό του άνδρα είναι ξεκάθαρα μία από τις πιο χρήσιμες περιοχές αποτρίχωσης. Σχεδιάζεται μία ίσια γραμμή οριοθέτησης με το ειδικό λευκό μολύβι, στο κάτω τμήμα του λαιμού. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται ακριβώς η επιθυμητή περιοχή. Έπειτα εφαρμόζεται ομοιόμορφα το λέιζερ σε στην θεραπευόμενη περιοχή σε περίπου 3 έως 4 λεπτά. Η επανάληψη γίνεται στο μήνα και έπειτα από δύο έως τρεις επισκέψεις κυριολεκτικά εξαλείφεται η θυλακίτιδα που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες και αποφεύγονται οι καθημερινοί ερεθισμοί μετά το ξύρισμα.

Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές αποτρίχωσης με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα για το ανδρικό πρόσωπο. Εφαρμόζονται περίπου 20 παλμοί laser ακριβώς κάτω από το ζυγωματικό. Με ένα λευκό μολύβι οριοθετείται η γραμμή με τη βοήθεια ενός καθρέφτη από τον επαγγελματία και στη συνέχεια εφαρμόζεται το laser. Η γραμμή του τριχωτού ακριβώς κάτω από το ζυγωματικό γίνεται ομοιόμορφη αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Συγχρόνως δεν απαιτείται πλέον το καθημερινό ξύρισμα σε αυτή την περιοχή. Ιδιαίτερα το αποτέλεσμα της αισθητικής στους άντρες που παραμένουν αξύριστοι είναι εξαιρετικό.

Η μόνιμη αποτρίχωση στην περιοχή του αυχένα αποτελεί για τους περισσότερους άντρες λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Με τη βοήθεια ειδικού λευκού μολυβιού οριοθετείται η περιοχή. Έπειτα τοποθετείται ειδικό αναισθητικό για να γίνει η εφαρμογή εξαιρετικά ανεκτή και εφαρμόζεται η θεραπεία laser αποτρίχωσης. Έπειτα από ένα αριθμό θεραπειών η περιοχή του αυχένα είναι καθαρή από την ανεπιθύμητη τριχοφυία.

Η αποτρίχωση σε αυτή την περιοχή συνήθως συνοδεύεται με μια γειτονική περιοχή όπως αυχένας, ο λαιμός, ή τα ζυγωματικά. Είναι μία μικρή περιοχή αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας το τυμπάνου που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος στο αυτί. Το τύμπανο προστατεύεται τοποθετώντας ένα βαμβάκι και στη συνέχεια εφαρμόζεται το laser με προσοχή στο πτερύγιο(έλικα και ανθέλικα), στην κόγχη, στον τράγο, αλλά και στο λοβό (λοβίο) ώστε να εξαλειφθεί η ανεπιθύμη την τριχοφυΐα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό σε μερικές μόνο επισκέψεις στο ιατρείο.

Η αποτρίχωση στην πλάτη ενός άνδρα είναι ίσως η πιο δημοφιλής ανδρική περιοχή αποτρίχωσης. Είναι η περιοχή που η διαμερισματοποίηση της ξεχωριστά ίσως είναι ο πιο ουσιαστικός παράγοντας για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να συνεκτιμηθεί η αντιδραστική τριχοφυΐα που μπορεί να δημιουργηθεί σε περιοχές οι οποίες θα δεχτούν τη θεραπεία ενώ δεν το χρειάζονται. Αυτό συνεπάγεται ότι απαιτείται προσεκτική επιλογή και οριοθέτηση των θεραπευόμενων περιοχών. Θα χρειαστεί ένα σημαντικός αριθμός επισκέψεων για ένα μόνιμο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια η αποτρίχωση στο στέρνο αλλά και στην κοιλιά του άνδρα αποτελεί μία πρόσφατη δημοφιλή περιοχή αποτρίχωσης για τον ανδρικό πληθυσμό. Θα πρέπει να οριοθετηθεί η περιοχή αυστηρά και να καθοριστεί το πλάνο θεραπείας. Θα χρειαστεί αναισθητική κρέμα ώστε η θεραπεία να είναι εξαιρετικά ανεκτή. Επιπλέον θα απαιτηθεί ένα σημαντικός αριθμός επαναλήψεων για τη μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας σε αυτή την περιοχή. Τέλος τις περισσότερες φορές η αποτρίχωση στο στέρνο και στην κοιλιά συνδυάζεται με τις μασχάλες για ένα ομοιόμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Η αποτρίχωση στην οσφυϊκή μοίρα του άνδρα, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται χαμηλά στην πλάτη πάνω από το εσώρουχο δεν είναι μία δημοφιλής περιοχή επειδή δεν είναι γνωστό ότι έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα στη μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας με ελάχιστο αριθμό επαναλήψεων της θεραπείας αποτρίχωσης με laser. Οριοθετείται η περιοχή με τη βοήθεια ενός λευκού μολυβιού και στη συνέχεια εφαρμόζεται η θεραπεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν τη θεραπεία

Καταρχάς συμπληρώνεται από τον ασθενή ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν αναλύεται στον ασθενή από την ειδική χειρίστρια το επιθυμητό και προσδόκιμο τελικό αποτέλεσμα. Συζητούνται όλες οι αναμενόμενες και μη αναμενόμενες αντιδράσεις από την εφαρμογή του λέιζερ.
Συνιστάται η περιοχή της θεραπείας να έχει ξυριστεί εντός των τελευταίων 24 ωρών, πριν την έναρξη της θεραπείας.
Ο πελάτης δεν θα πρέπει να έχει κάνει αποτρίχωση με κερί, ταινία, αφαίρεση με τσιμπιδάκι ή κόψιμο με ψαλιδάκι, πριν τη θεραπεία.
Η περιοχή της θεραπείας θα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή και να μην έχει γίνει χρήση προϊόντων, όπως makeup, λοσιόν, αποσμητικού ή άλλων σχετικών υλικών.
Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο ασθενής ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει θεραπεία αποτρίχωσης σε πρόσφατα μαυρισμένο ή σε δέρμα που δεν έχει επανέλθει στο φυσιολογικό του χρώμα, πριν την ηλιακή έκθεση.
Οποιαδήποτε τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται, πριν την έναρξη της θεραπείας, πρέπει να χορηγούνται με τη σωστή δοσολογία και σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Η εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη χειρίστρια του μηχανήματος θα καθορίσει τον φωτότυπο του δέρματος και έπειτα θα προγραμματίσει στο σύστημα τις σωστές ενέργειες για την αποτρίχωση της κάθε περιοχής.
O ασθενής θα ξαπλώσει άνετα στο ιατρικό κρεβάτι. Ταυτόχρονα η χειρίστρια και ο ασθενής θα φορέσουν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, πριν την έναρξη χρήσης του λέιζερ.
Η οριοθέτηση των περιοχών που θα εφαρμοστεί η θεραπεία της αποτρίχωσης θα γίνει με λευκό μολύβι ματιών.
Στη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να εμφανιστεί περιθυλακικό ερύθημα και οίδημα.
Αν δεν υπάρχει εξάχνωση της τρίχας είναι δυνατή διαφορετική ρύθμιση της έντασης του λέιζερ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του χειριστή και τον φωτότυπο του δέρματος.

Μετά τη θεραπεία

Οδηγίες για μετά το πέρας της θεραπείας αποτρίχωσης με medical laser
Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής, στην περιοχή που εφαρμόστηκε η θεραπεία, να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ενυδατικές, αναπλαστικές ή και κορτιζονούχες κρέμες χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση.
Το στέλεχος της τρίχας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στον τρυχικό θύλακα θα βγει προς τα έξω μόνο του, στις επόμενες τρεις εβδομάδες και σε καμία περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να την τραβήξει και να τραυματίσει τη θεραπευμένη περιοχή.
Επαναληπτική θεραπεία, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητη γίνεται 25 ημέρες ακριβώς, μετά την αρχική θεραπεία.
Εάν η περιοχή δεν είναι ερεθισμένη, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει αποσμητικό ή οποιαδήποτε άλλη λοσιόν ή make-up επιθυμεί.
Σημαντικό είναι να αποφευχθεί η ηλιακή έκθεση τις μέρες μετά τη θεραπεία από το λέιζερ.
Ερεθισμός μπορεί να παραμείνει από 2 έως 5 ώρες ή και για αρκετές μέρες μετά το τέλος της θεραπείας. Εάν ο ερεθισμός είναι πιο έντονος από το αναμενόμενο, συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.
Συνιστάται η αποφυγή οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.
Μετά τη θεραπεία, για τις επόμενες 24 έως 48 ώρες ο ασθενής θα πρέπει να φοράει άνετα ρούχα, που δεν θα προκαλούν τριβή στο δέρμα, κάτι που είναι αποφευκτέο.
Θυλακίτιδα ή εντονότερο περιθυλακικό οίδημα ή ίσως κάποια επιμόλυνση του τριχικού θύλακα είναι δυνατό να σημειωθεί μετά τη θεραπεία, εξαιτίας τριβών στο δέρμα και συνιστάται η σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.