Τι είναι ένα fractional laser

Τα laser χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη δερματολογία και την πλαστική χειρουργική με σκοπό τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και τη δημιουργία ενός περοσσότερο σφριγηλού και νεανικού δέρματος. Κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους η διαδικασία γίνονταν με τη χρήση λέιζερ co2 και erbium που σκοπό είχαν να ξύσουν την επιδερμίδα σε ένα συγκεκριμένο βάθος ώστε να αναγκάσουν το δέρμα να δημιουργήσει νέα νεανικότερη επιδερμίδα. Το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν το μέγιστο βάθος του δέρματος που θα εφαρμόζονταν η διαδικασία, αφού έπρεπε να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια. Πολλές φορές αυτό δεν ήταν εφικτό και είχε ως αποτέλεσμα διάφορες παρενέργειες. Η δημιουργία του fracrional laser έλυσε αυτό το πρόβλημα. Fracrional laser σημαίνει με απλά λόγια laser που αντιδρά με το δέρμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και έπειτα εφαρμόζεται ξανά σε ένα επόμενο σημείο αφήνοντας όμως μεταξύ των δύο σημείων ικανό εύρος δέρματος που θα διασφαλίσει την ανάπλαση με ασφάλεια. Το εύρος του δέρματος που ενεργοποιείται από το laser σε σχέση με το εύρος του δέρματος που αφήνεται ανέπαφο δημιουργεί ένα συγκεκριμένο και ακριβές ποσοστό % . Fractional laser λοιπόν δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από εφαρμογή ενός laser ανάπλασης με συγκεκριμένο ποσοστό αντίδρασης με την επιδερμίδα σε σχέση με την επιδερμίδα που αφήνει άθικτη. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα για ένα νεανικότερο δέρμα. Συγχρόνως όμως διασφαλίζεται και η ασφάλεια της εφαρμογής, η ελαχιστοποίηση του πόνου, και η εξαιρετική μείωση του χρόνου αποθεραπείας.

Τι είναι ένα pico fractional laser

Η διαφορά ενός pico fracrional laser με ένα απλό fractional laser έγκειται στη διάρκεια παλμού του συγκεκριμένου λέιζερ. Η διάρκεια παλμού ενός pico είναι τόσο μικρή που δουλεύει βάση του φωτοακουστικού φαινομένου. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το laser δεν μετατρέπεται πλέον σε θερμότητα αλλά σε ηχητικά κύματα κάτω από το δέρμα ξεκινώντας κατ επέκταση τη διαδικασία ενεργοποίησης φρέσκου κολλαγόνου και ελαστίνης. Με τον τρόπο αυτό το λέιζερ γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό, εντελώς ανώδυνο, με απόλυτη ασφάλεια. Πλέον είναι εφικτή η θεραπεία με το μέγιστο αποτέλεσμα και με μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας.

 

Τι εφαρμογές έχει πιο συγκεκριμένα ένα pico fractional laser στο δέρμα μας

Τα φωτόνια διεισδύουν κάτω από την επιδερμίδα αντιδρώντας τόσο με το επιφανειακό οσο και το βαθύ χόριο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ενεργοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης σε όλο το βάθος του δέρματος χαρίζοντας νεανικοτερο και περισσότερο σφριγηλό δέρμα, βελτιώνοντας τόσο τις λεπτές όσο και τις βαθιές ρυτίδες.

Η δημιουργία κολλαγόνου βοηθάει στην συστολή των πόρων του δέρματος. Οι διασταλμένοι πόροι στην επιδερμίδα τις περισσότερες φορές είναι μικροσκοπικές μετατραυματικές ουλές του δέρματος εξαιτίας της λάθος ή της πρόχειρης αντιμετώπισης του καθαρισμού του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα βελτιώνει τις ουλές ακμής, τόσο τις υπερτροφικές όσο και τις ατροφικές, αλλά επίσης και τις μετεγχειρητικές και εγκαυματικές ουλές.

Για την αντιμετώπιση και βελτίωση των ουλών στο δέρμα είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του κάτω από αυτές, αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η βελτίωση των ουλών είναι μία από τις πιο δύσκολες διαδικασίες, όσον αφορά το αποτέλεσμα, στη δερματολογία. Το pico fractional laser στο μήκος κύματος 1064nm είναι το πιο βαθύ (διεισδυτικό) απ όλα τα fractional lasers, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ζωνών ενεργοποίησης ξεκάθαρα κάτω από αυτές τις ουλές μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμα, χωρίς να αντιδρά καθόλου με την επιδερμίδα. Μετά από τέσσερις επαναλήψεις το αποτέλεσμα στη βελτίωση των ουλών θα είναι από 60% έως 90% ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα των ουλών του δέρματος. Επιπλέον κάθε φορά ο χρόνος αποθεραπείας θα είναι μηδαμινός αφού δεν υπάρχει καμία λύση της συνέχειας της επιδερμίδας.

Η φωτογήρανση είναι το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στην επιδερμίδα μας εξαιτίας της άθροισης της ηλιακής ακτινοβολίας με την πάροδο των χρόνων. Η θεραπεία με το pico fractional laser έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενεργοποίησης των ανώτερων στιβάδων του δέρματος καταστρέφοντας την ίνωση που έχει σχηματιστεί. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δημιουργία νεανικού φωτεινού δέρματος που ξεκινά από το θηλώδες χόριο έως και την επιδερμίδα.

Η εμφάνιση των ραγάδων στο δέρμα οφείλεται στην τάση η οποία δημιουργείται στις περιπτώσεις που ψηλώνουμε ή παχαίνουμε απότομα και το δέρμα δεν έχει το χρονικό περιθώριο να ανταποκριθεί στην αύξηση της έκτασης που απαιτείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία επί της ουσίας της έλλειψης του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα που εμφανίζεται με τη μορφή φλεγμονώδων κόκκινων ραβδώσεων που με την πάροδο των χρόνων μετασχηματίζονται σε λευκές. Η εφαρμογή του pico fractional laser έχει σκοπό τη δημιουργία κολλαγόνου ώστε να γεμίσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι εντονότερο στις πρόσφατες ραβδώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι στις παλαιότερες δεν είναι εξίσου ικανοποιητικό.

Πριν τη θεραπεία με pico fractional laser

Πριν από την έναρξη της θεραπείας το δέρμα πρέπει να είναι στεγνό και καθαρό. Ο τελικός καθαρισμός θα γίνει στο ιατρείο ακριβώς πριν τη θεραπεία με εξειδικευμένα υλικά που θα απομακρύνουν τους ρύπους και την υγρασία. Επιπλέον έστω και αν το laser δεν σχετίζεται με το χρώμα του δέρματος (φωτότυπος), είναι σημαντικό να έχει αποφευχθεί η πρόσφατη ηλιακή έκθεση. Θα σας δοθεί ένα έντυπο ενημέρωσης που θα διαβάσετε καθώς επίσης θα συμπληρώσετε και ένα ιατρικό ιστορικό που θα συζητηθεί. Ο ιατρός δερματολόγος θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα συζητήσει μαζί σας τις δυνατότητες βελτίωσης του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Πρώτα από όλα θα τοποθετηθούν γυαλιά πάνω από τα βλέφαρά σας ώστε να προστατευτούν απόλυτα τα μάτια σας, αυτό είναι βασική προϋπόθεση για την έναρξη της θεραπείας. Έπειτα ο γιατρός θα επιλέξει το κατάλληλο tip και θα καθορίσει την παραμετροποίηση του laser ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα γίνει εναλλαγή διάφορων tip και παραμέτρων του laser για τη διεισδυτικότητα του στα επιθυμητά και διαφορετικά βάθη του δέρματος. Ολόκληρη η διαδικασία θα διαρκέσει από 20 έως 30 λεπτά και θα είναι απολύτως ανώδυνη χωρίς να απαιτείται ή τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας προηγουμένως.

Μετά την θεραπεία

Αμέσως μετά τη θεραπεία θα τοποθετηθούν εξειδικευμένα υλικά που σκοπό έχουν την ενυδάτωση, την προστασία, την ανάπλαση, και τη σωστή αποθεραπεία της επιδερμίδας μετά το laser. Τέλος θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες περιποίησης και προστασίας του δέρματος για την επόμενη εβδομάδα. Η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης τις επόμενες 15 ημέρες θα βοηθήσει τη δημιουργία του μέγιστου κολλαγόνου και ελαστίνης που είναι εφικτό καθώς και θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.

Συχνές ερωτήσεις για το pico fractional laser

Το πρόθεμα pico είναι συντομογραφία της λέξης picosecond. Αφορά το χρόνο στον οποίο εκτονώνεται η προεπιλεγμένη ενέργεια του laser και είναι επί της ουσίας ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει θερμική βλάβη πάνω στην επιδερμίδα αλλά τη δημιουργία ισχυρών ηχητικών κυμάτων στο βαθύ δέρμα για την ενεργοποίηση του κολλαγόνου. Εξαιτίας αυτού του φαινομένου εξάλλου η θεραπεία με το συγκεκριμένο laser είναι απόλυτα ανώδυνη χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης αναισθητικής κρέμας.

Ναι οι ενδείξεις που έχει το συγκεκριμένο laser αφορούν τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα. Άλλωστε η χαλάρωση του δέρματος, οι ουλές, η φωτογήρανση, οι ραγάδες εμφανίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα.

Μετά από κάθε συνεδρία απαιτείται ένας χρονικός ορίζοντας 15 έως 30 ημερών για την εμφάνιση του νέου κολλαγόνου στην επιδερμίδα, βελτιώνοντας την εικόνα της κατα ένα σημαντικό ποσοστό. Μετά το πέρας των τεσσάρων συνεδριών και την ολοκλήρωση της θεραπείας θα υπάρχει μία βελτίωση από 60% έως 90% ανάλογα με τον κάθε ασθενή και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Σε αυτό το σημείο σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να επιλέξει λιγότερες από τέσσερις θεραπείες, έστω και μία, βλέποντας πάντα ένα σημαντικό όφελος.

Επί της ουσίας δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταστροφή της επιδερμίδας και τραυματισμός αυτής, δεν απαιτείται χρόνος για να επιστρέψουμε στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητές μας. Θα υπάρχουν κόκκινα σημαδάκια ενεργοποίησης κάτω από την επιδερμίδα τα οποία δεν θα είναι ψηλαφητά και θα υποχωρήσουν εντός λίγων ενημερών.

Όχι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο από την θεραπεία με το laser. Ο συνδυασμός του μήκους κύματος το οποίο είναι nonablative, ο τρόπος μηχανισμού ο οποίος είναι fractional, αλλά και η διάρκεια παλμού του laser η οποία είναι picosecond το καθιστούν απόλυτα ασφαλές.

Η θεραπεία με το pico laser είναι πραγματικά εντελώς ανώδυνη. Η διάρκεια παλμού είναι τόσο σύντομη ώστε τα αισθητήρια όργανα του δέρματος δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στο ερέθισμα. Εξαιτίας αυτού η θεραπεία γίνεται κάθε φορά χωρίς τη χρήση τοπικών αναισθητικών.

Η συγκεκριμένη θεραπεία αφορά όλους τους φωτοτύπους, δηλαδή μπορούν να δεχτούν τη θεραπεία και άνθρωποι με σκούρα δέρματα. Άλλωστε το μήκος κύματος του laser είναι στα 1064nm και έχει ένδειξη έως και για φωτότυπο έξι, (αφροαμερικάνος).

Η σημαντικότερη και βασική διαφορά που έχει ένα ablative με ένα non ablative laser είναι ότι το πρώτο καίει την επιδερμίδα αφήνοντας μία μικροσκοπική οπή εγκαύματος, ενω το δεύτερο (non ablative) περνάει διαμέσου της επιδερμίδας χωρίς να αλληλεπιδράσει με αυτή δημιουργώντας νέο και φρέσκο κολλαγόνο στο βαθύ χόριο. Αυτή η διαφορά έχει σαν αποτέλεσμα πιο ασφαλή θεραπεία με καλύτερο αποτέλεσμα, όταν ο στόχος μας προσδιορίζεται κάτω από την επιδερμίδα, όπως για παράδειγμα βελτίωση ρυτίδων, ουλών, ραγάδων, και χαλάρωσης του δέρματος.