Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως κονδυλώματα μολυσματική τέρμινθος σύφιλη και έρπης γεννητικών οργάνων.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) καλύπτουν μία σειρά λοιμώξεων που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παρακάτω Θα σας κάνουμε μία σύντομη ενημέρωση ορισμένων.

Έρπης των γεννητικών οργάνων.

Προκαλείται από τον ιό του έρπητα (HSV) και έχει ως αποτέλεσμα επώδυνες φουσκάλες ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πέριξ αυτών ή του πρωκτού. Τα αντιικά φάρμακα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς και στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης. Η έγκαιρη έναρξη της αγωγής είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της θεραπείας και η διάγνωση της σε πρώιμο στάδιο είναι εξαιρετικά δύσκολη, για αυτό με οποιαδήποτε ανησυχία σας η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι πραγματικά ουσιαστική.

Σύφιλη

Είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το μικρόβιο Treponema pallidum. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό, που έχει ως αποτέλεσμα την συγγενή σύφιλη. Η επιδείνωση της λοίμωξης γίνεται σε στάδια και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Χλαμύδια και γονόρροια

Πρόκειται για βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση τους προϋποθέτει κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις (εάν απαιτείται από τον τρόπο ζωής σας) καθώς αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

Στις μέρες μας η πρόληψη είναι το κλειδί για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η χρήση μεθόδων φραγμού αυτών των νοσημάτων όπως τα προφυλακτικά, ο εμβολιασμός από μικρή ηλικία και πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών (εμβόλιο hpv) καθώς ο τακτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικά. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με ΣΜΝ ή θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη τότε ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας παράσχει καθοδήγηση. Είναι πάντα καλό να ενημερώνεστε και να φροντίζετε τη σεξουαλική σας υγεία.