Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας που αφορούν το βλεννογόνο

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική κοιλότητα, ιδιαίτερα την περιοχή που αφορά τη βλεννογόνο μεμβράνη.
Οι γνωστές σε όλους μας άφθες (υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα) που παρουσιάζονται σαν λευκές κηλίδες στη γλώσσα, στα εσωτερικά Μαγούλα αλλά και σε άλλες στοματικές επιφάνειες. Συχνά απαντάται σε βρέφη, παιδιά, και ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης μπορούν να δημιουργηθούν μετά από μικροτραυματισμό. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μόνα τους μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, η επίσκεψη στο ιατρείο μας θα σας βοηθήσει, με τη σωστή αγωγή, να μειώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα και να γίνει πιο ανεκτή αυτή η περίοδος.

Στοματικός λειχήνας

Είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους βλεννογόνους στο στόμα. Παρουσιάζεται ως λευκά δαντελωτά σημεία ή σαν πληγές στο εσωτερικό των μάγουλων, των ούλων, ή της γλώσσας. Τα ακριβή αίτια είναι ασαφή όμως μπορούν να σχετίζονται με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πεμφιγοειδες βλεννογόνου μεμβράνης

Πρόκειται για αυτοάνοση διαταραχή, που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους βλεννογόνους. Παρουσιάζεται ως φουσκάλες, διαβρώσεις ή έλκη στη στοματική κοιλότητα και σε άλλες περιοχές του βλεννογόνου. Η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.