Οι συνήθεις παθήσεις ονύχων είναι οι εξής:
Τραυματισμός όνυχος, ονυχομυκητίαση, εύθραυστα νύχια, ομαλός λειχήνας νυχιών, ψωριασική ονυχία.

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση πρόκειται για μία λοίμωξη των νυχιών που συνήθως προκαλείται από δερματόφυτα. Μπορεί να κάνει τα νύχια να παχύνουν, να αποχρωματιστούν και να γίνουν εύθραυστα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιμυκητιακά φάρμακα είτε τοπικά είτε από του στόματος. Στο ιατρείο μας περιλαμβάνουμε και τη πλέον σύγχρονη και εξελιγμένη θεραπεία με λέιζερ που έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας με μηδενικές αντενδείξεις και κινδύνους για την υγεία μας.

Τραυματισμός όνυχος

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί ένα σημείο εισόδου για μύκητες ή βακτήρια, οδηγώντας σε δευτεροπαθή ονυχομυκητίαση. Η άμεση επίσκεψη στο δερματολόγο για τις οδηγίες για τη σωστή φροντίδα των τραυματισμών των νυχιών είμαι η έγκαιρη αντιμετώπιση ώστε να γίνει πρόληψη των λοιμώξεων που θα οδηγήσουν στην ονυχομυκητίαση.

Εύθραυστα νύχια

Τα εύθραυστα νύχια μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως της έκθεσης σε σκληρές χημικές ουσίες, τις επαναλαμβανόμενες βαφές καθώς και από την ξηρότητα των νυχιών. Επιπλέον, διατροφικές ελλείψεις ή υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση εύθραυστων νυχιών. Η σωστή τοπική αγωγή από το δερματολόγο αλλά και οι διαγνωστικές αιματολογικές εξετάσεις είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος θεραπείας.

Ομαλός λειχήνας νυχιών

Ο ομαλός λειχήνας είναι μία δερματική πάθηση που μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια μας. Μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση, αυλάκωση ή ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αγωγή ή λήψη κορτικοστεροειδών από του στόματος. Ο δερματολόγος θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και τη σοβαρότητα του προβλήματος σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υγεία των νυχιών είναι συχνά ένας δείκτης της συνολικής υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας, επομένως η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο για παθήσεις των ονύχων μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η επίσκεψη σε ένα δερματολογικό ιατρείο που ειδικεύεται στην ονυχολογία δεν βοηθάει μόνο στην αντιμετώπιση της πάθησης αλλά ορισμένες φορές προλαμβάνει και τα υποκείμενα αίτια αυτής.