Πρώτα από όλα όμως ας ξεκαθαρίσουμε Με λίγα λόγια τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι απλά η κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα και ιστούς του σώματός μας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα και συστήματα, ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν με συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος / Δερματικός συστηματικος λύκος 

Ο λύκος είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Οι δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο έως άλλους τύπους εξανθημάτων και βλαβών. Η θεραπεία περιλαμβάνει διαχείριση των συμπτωμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι η ίδια η διάγνωση από τον δερματολόγο, ώστε να σας δώσει τη σωστή κατεύθυνση για τον γιατρό άλλης ειδικότητας που θα σας βοηθήσει για την κάθε αυτή νόσο.

Ψωρίαση 

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την ταχεία και ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, οδηγεί στο σχηματισμό πλακών που καλύπτονται από παχιά αργυρόχρωα λέπια. Ενώ θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα επηρεάζει κυρίως το δέρμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει συστηματικές επιδράσεις στον υπόλοιπο οργανισμό. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν εκτός από τοπικά φάρμακα, φωτοθεραπεία αλλά και άλλα σύγχρονα φάρμακα όπως σύγχρονους βιολογικούς παράγοντες, για να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου στις σοβαρότερες μορφές της, όπως είναι η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωριασική ονυχία.

Σκληροδερμία ή αλλιώς συστημική σκλήρυνση του δέρματος

Η σκληροδερμία είναι μία σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα αγγεία και τα εσωτερικά όργανα. Η θεραπεία στοχεύει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Και σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη σε ένα δερματολογικό ιατρείο είναι πολύ σημαντική, αφού θα κάνει την πρώτη διάγνωση και θα σας δώσει την κατεύθυνση και την οδηγία να επισκεφτείτε τον αντίστοιχο γιατρό άλλης ειδικότητας.

Σε γενικότερες γραμμές τα αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν συμπτώματα στο δέρμα μας απαιτούν συχνά μία διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει εκτός από τη δερματολογία, ρευματολόγους ενδοκρινολόγους παθολόγους αλλά και άλλες ειδικότητες. Τα σχέδια και τα πρωτόκολλα θεραπείας είναι προσαρμοσμένα (μετά τη διάγνωση) σε συγκεκριμένα συμπτώματα και εκδηλώσεις του κάθε ατόμου. Όμως η έγκαιρη διάγνωση τους και η ιατρική παρέμβαση είναι η πιο ουσιαστική και είναι ζωτικής σημασίας πρωτίστως. Έπειτα ακολουθεί η αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.