Ροδόχρους νόσος

Η Ροδόχρους νόσος είναι μία χρόνια πάθηση του δέρματος με εξάρσεις και υφέσεις, πού διαφέρει από την κοινή ακμή που γνωρίζουμε. Είναι μία χρονιά διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο και το ντεκολτέ, προκαλώντας ερυθρότητα και διεσταλμένα αγγεία. Σε εντονότερες καταστάσεις τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα, τσούξιμο, αίσθημα καύσου καθώς και την ανάπτυξη μικρών κόκκινων στιγμάτων με πύον.
Η αλήθεια είναι ότι τα ακριβή αιτία αυτής της πάθησης δεν είναι ξεκάθαρα αλλά γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα καθώς και προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να έχουν κρίσιμο ρόλο. Η έκθεση στον ήλιο, στη ζέστη, τα πικάντικα τρόφιμα το αλκοόλ καθώς και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση.
Ο Δερματολόγος μας αφού σας εξετάσει και προχωρήσει στη διάγνωση της ροδόχρου ακμής θα σας συνταγογραφήσει τοπική αγωγή ή από του στόματος φάρμακα, με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της πάθησης και συνεπώς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.

Η ερυθροδερμία είναι μία πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος. Είναι μία σπάνια φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Στην ερυθροδερμία το δέρμα γίνεται κόκκινο και ξεφλουδίζει, έχοντας συγχρόνως συμπτώματα όπως κνησμός και δυσφορία. Πολλές φορές η ερυθροδερμία είναι ένα σύμπτωμα άλλων υποκειμένων παθήσεων όπως για παράδειγμα ψωρίασης, λεμφώματος ή άλλων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Για αυτό το λόγο άλλωστε η επίσκεψη στο δερματολόγο πρέπει να γίνεται άμεσα από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.
Η αντιμετώπιση της ερυθροδερμίας περιλαμβάνει καταρχάς τον έλεγχο της υποκείμενης πάθησης που δημιουργεί το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία εφαρμόζεται από το δερματολόγο στο ιατρείο μας, όμως η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα της θεραπείας. Είναι σαφές ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η λήψη βιοψιών, εξετάσεως αίματος και απεικονιστικών εξετάσεων είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία διάγνωσης. Μετά την αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί την ερυθροδερμια ακολουθεί η συμπτωματική ανακούφιση, η διαχείριση των συμπτωμάτων όπως ο κνησμός και η δυσφορία περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών θεραπειών, από το στόμα τους ή σε συνδυασμό. Η στενή παρακολούθηση καθώς και η άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο σε επιδείνωση της πάθησης της ερυθροδερμίας είναι απαραίτητη. Η τακτική παρακολούθηση της καθώς και η αξιολόγηση της προόδου της θεραπείας αποτελούν τα κλειδιά μιας μακρόχρονης επιτυχημένης θεραπείας.

Υπεριδρωσία είναι εκείνη η συνθήκη κατά την οποία προκαλείται υπερβολική εφίδρωση του δέρματος που υπερβαίνει την απαραίτητη για την φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματός μας όπως, παλάμες, πέλματα, μασχάλες, καθώς και το μέτωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Ο έλεγχος και η θεραπεία της υπεριδρωσίας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις. Σε ήπιες περιπτώσεις υπεριδρωσίας τα συνήθη αντιιδρωτικά που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο μπορούν να βοηθήσουν για μικρό χρονικό διάστημα στον έλεγχο της εφίδρωσης, προτιμότερο είναι να εφαρμόζονται τη νύχτα σε στεγνό και ξηρό δέρμα.
Η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα θεωρείται δύσκολη σαν προσέγγιση καθώς έχει αρκετές παρενέργειες και αντενδείξεις, κατά συνέπεια προορίζεται για πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Η θεραπεία με τη χρήση βουτιλικής τοξίνης, το γνωστό σε όλους μας βotox, είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις, αφού μπλοκάρουν προσωρινά τα νεύρα και τους μυς που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες παρέχοντας ανακούφιση για αρκετούς μήνες.
Γενικότερα αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως, διαχείριση του άγχους, ή η χρήση υφασμάτων που αναπνέουν, καθώς και η αποφυγή παραγόντων που επιδεινώνουν την εφίδρωση συμβάλλουν γενικότερα στον καλύτερο έλεγχο της υπεριδρωσίας.

Δερματοσκόπηση και τακτική παρακολούθηση.
Η δερματοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική τεχνική που περιλαμβάνει την εξέταση των σπίλων του δέρματος ή των δερματικών βλαβών χρησιμοποιώντας μία συσκευή χειρός που ονομάζουμε δερματοσκόπιο. Η δερματοσκόπηση θα επιτρέψει στον δερματολόγο να παρατηρήσει δομές, μοτίβα, χρώματα και περιγράμματα μέσα στον ίδιο το σπίλο που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Η ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης του δέρματος και των σπίλων κάθε αυτών που ανησυχούν το γιατρό. Η παρακολούθηση των αλλαγών στις δομές στα μοτίβα στα χρώματα και στα περιγράμματα τους με την πάροδο του χρόνου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες κάθε δερματολογικού ιατρείου.
Η τακτική αυτοεξέταση όλων των άτυπων σπίλων που έχουμε στο δέρμα μας είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχετε ανησυχίες για ένα σπίλο, εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα στο περίγραμμα και στα μοτίβα του, σας παρακαλούμε να μας επισκεφτείτε άμεσα εμάς ή οποιοδήποτε δερματολόγο.

Τα ξανθελάσματα είναι μικρές κιτρινωπό-λεύκες εναποθέσεις χοληστερόλης που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα, συνήθως γύρω από τα βλέφαρα. Το ξανθελάσματα τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μαλάκες επίπεδες κιτρινωπές πλάκες πάνω ή γύρω από τα βλέφαρα. Μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και μπορεί να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο πλευρές αμφότερα. Η ακριβής αιτία των ξανθελασματων δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλες ανωμαλίες των λιπιδίων. Τα ξανθελάσματα είναι γενικά ακίνδυνα, η αφαίρεση τους γίνεται με ελάχιστα επεμβατικούς τρόπους και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας στο ιατρείο μας, καθαρά για αισθητικούς λόγους. Και σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση του ξανθελάσματος είναι σημαντική ώστε να γίνουν σωστές διαγνωστικές εξετάσεις που θα καθορίσουν εάν τυχόν υπάρχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας που χρειάζονται προσοχή.

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι ένας μη καρκινικός όγκος του δέρματος που προέρχεται από κύτταρα που ονομάζονται κερατινοκύτταρα. Συχνά εμφανίζονται ως ανασηκωμένες και κονδυλώδεις αναπτύξεις με φολιδωτή επιφάνεια. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει και να είναι το ίδιο με το χρώμα του δέρματος, εντονότερο, καφέ ή μαύρο αν μέσα στα κερατινοκύτταρα υπάρχει και περίσσεια μελανινοκυτάρων. (Κύτταρα που χρωματίζουν την επιδερμίδα μας).
Επί της ουσίας με τον όρο υπερκεράτωση αναφερόμαστε στην πάχυνση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος λόγω της συσσώρευσης κερατίνης, δεν αποτελεί πάθηση του δέρματος αλλά είναι απλά ένας περιγραφικός όρος. Η αφαίρεση τους γίνεται στο ιατρείο μας με διαθερμία ή συσκευή laser πάντα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Το πολύμορφο ερύθημα δεν είναι πάθηση αλλά μία αντίδραση υπερευαισθησίας που προκαλείται συχνά από λοιμώξεις ή φάρμακα. Συχνά έχει το σχήμα ενός στόχου με κόκκινες ή σκούρες βλάβες στο δέρμα και τους βλεννογόνους συμπεριλαμβανομένης της στοματικής κοιλότητας. Δεν αποτελεί κάποιο επικίνδυνο σύμπτωμα αλλά αν παραμείνει η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση άλλης υποκείμενης πάθησης ή νόσου.Επί της ουσίας με τον όρο υπερκεράτωση αναφερόμαστε στην πάχυνση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος λόγω της συσσώρευσης κερατίνης, δεν αποτελεί πάθηση του δέρματος αλλά είναι απλά ένας περιγραφικός όρος. Η αφαίρεση τους γίνεται στο ιατρείο μας με διαθερμία ή συσκευή laser πάντα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Το έκζεμα, γνωστό και ως δερματίτιδα, είναι μία κοινή δερματική πάθηση που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, ερυθρότητα και κνησμό. Μπορεί να ποικίλει σε σοβαρότητα και μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες. Μπορεί να παρουσιαστεί στο δέρμα μας με διάφορα συμπτώματα, όπως κόκκινα ή άλλου χρώματος μπαλώματα ή μικρά ανυψωμένα εξογκώματα που προκαλούν έντονο κνησμό. Αποφύγετε να ξύσετε την ερεθισμένη περιοχή για να αποφύγετε την επιμόλυνση και τη δημιουργία ουλών με την πάροδο του χρόνου. Τα αίτια του εκζέματος μπορεί να είναι πολλά και δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνουν πλήρως κατανοητά κατά τη διάγνωση, αφού μπορεί να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παράγοντες όπως το ξηρό δέρμα, διάφορα αλλεργιογόνα, το στρες και ορισμένοι ερεθιστικοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη του εκζέματος ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του.

Γενικότερα το έκζεμα χωρίζεται σε διάφορες καταστάσεις που θα αναλυθούν μετά την εξέταση και τη διάγνωση της πάθησης. Η ατοπική δερματίτιδα, η δερματίτιδα εξ επαφής, το δυσιδρωτικό έκζεμα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, έχουν διαφορετικούς τύπους συμπτωμάτων και διαφορετική θεραπεία. Ενυδατικές κρέμες, τοπικά στεροειδή, αντιισταμινικά καθώς και η διαχείριση του τρόπου ζωής μας αποτελούν μέρος της θεραπείας που θα σας δώσει ο δερματολόγος. Ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί την αγωγή για τη θεραπεία αλλά και αλλαγή του τρόπου ζωής σας, ώστε να υπάρξει αποφυγή πυροδοτήσεων που επιδεινώνουν ή ενεργοποιούν τα συμπτώματα του εκζέματος.

Η ψώρα είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική μόλυνση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι Sacroptes scabieie. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονο κνησμό και εξάνθημα που μοιάζει με σπυράκι. Η μετάδοση της ψώρας γίνεται συνήθως μέσω παρατεταμένης επαφής του δέρματος με ένα άλλο μολυσμένο άτομο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων ρούχων και πετσετών. Ένα βασικό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός ο οποίος είναι πιο εντονότερος κατά τις νυχτερινές ώρες. Εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν ανάμεσα στα δάχτυλα, τους καρπούς, τους αγκώνες, τις μασχάλες, τη μέση, τους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα. Στο ιατρείο μας ο γιατρός θα κάνει καταρχάς τη διάγνωση της ψώρας με βάση τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και την εμφάνιση των εξανθημάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, κρέμες και λοσιόν που περιέχουν διάφορα συστατικά που σκοτώνουν τα ακάρεα και τα αυγά τους.

Ο ομαλός λειχήνας είναι μία χρονιά φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα μαλλιά και τα νύχια.
Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως μωβ, με επίπεδη κορυφή ή εξογκώματα που μπορούν να προκαλούν κνησμό. Μπορούν να εμφανιστούν στους καρπούς, στους αστραγάλους, στο κάτω μέρος της πλάτης και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο σκληρός λειχήνας είναι μία χρονιά διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει συχνότερα τις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Συχνά εμφανίζεται με λευκό, αποσπασματικό και λεπτό δέρμα με έντονο κνησμό. Προκαλεί έντονη δυσφορία και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ουλών στο δέρμα.
Όλες αυτές οι ιατρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο μας πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν σχετίζονται τους συμβιωτικούς οργανισμούς που βρίσκονται στη φύση. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε κάτι αντίστοιχο στο δέρμα σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.