Θηλώματα

Τα θηλώματα είναι μη καρκινικές αναπτύξεις ή οζίδια που μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους ιστούς του δέρματος, συχνά μπορεί να φαίνονται σαν απλοί σπίλοι. Συχνά συνδέονται με ιούς όπως τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Γενικότερα τα δερματικά θηλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε σημεία του σώματός μας. Θηλώματα στο στόμα, αναπνευστικά θηλώματα, ανεστραμμένα θηλώματα που εμφανίζονται στη ρινική κοιλότητα. Τα δερματικά θηλώματα αντιμετωπίζονται ελάχιστα επεμβατικά στο ιατρείο μας χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Αφαιρούνται εξαιρετικά εύκολα με τη χρήση αναισθητικής τοπικής αγωγής. Μόλις διαπιστώσετε εξογκώματα στο δέρμα σας μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας, αφού η έγκαιρη αντιμετώπισή τους προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό τους. Επιπλέον θα σας συσταθούν προληπτικά μέτρα καθώς και φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Μυρμηγκιές του δέρματος

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις μη καρκινικές υπερπλασίες του δέρματος. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) όταν αυτός εισβάλει κάτω από την επιδερμίδα συνήθως μέσω ενός εξαιρετικά μικρού τραυματισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν προσδιοριστεί δεκάδες διαφορετικά είδη του ιού (HPV), που μπορούν να προκαλέσουν μυρμηγκιές σε διάφορα μέρη του σώματός μας όπως στα χέρια, στα πόδια, ή στα γεννητικά όργανα και πέριξ αυτών. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος μας σαν υπερυψωμένα ογκίδια, τις περισσότερες φορές με ανώμαλη επιφάνεια. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν με ένα μοτίβο μικροσκοπικών μαύρων κουκίδων τα οποία είναι απλώς σπειροειδή αγγεία. Γενικότερα έχουν το χρώμα του δέρματος μας και τραχεία επιφάνεια.
Η αφαίρεση τους στο ιατρείο μας γίνεται ελάχιστα επιβατικά με λέιζερ ή διάφορες άλλες συσκευές όπως η διαθερμία, διάφορα οξέα ή κρύοθεραπεία, πάντα με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και το σημείο το οποίο εντοπίζονται οι μυρμηγκιές. Καλό είναι να έρθετε για την αφαίρεση τους με το που θα παρατηρήσετε τις πρώτες, αφού υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς με την εξάπλωση του ιού σε γειτονικές περιοχές. Πολύ συχνά οι μυρμηγκιές απαντώνται στα πέλματα, η προσεκτική και τμηματική θεραπεία τους είναι η ενδεδειγμένη λύση, αφού εκτός από την επιτυχία της θεραπείας πρέπει να υπάρξει και σεβασμός στον τρόπο ζωής του ασθενή.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από διάφορα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Εμφανίζονται συνήθως ως εξογκώματα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, πέριξ αυτών, αλλά και του πρωκτού. Η έγκυρη αντιμετώπισή τους μειώνει την έκταση της τοπικής επέμβασης που απαιτείται. Η τοπική επέμβαση πραγματοποιείται με κρυοθεραπεία χειρουργική αφαίρεση διαθερμία ή laser. Κάθε φορά ο Δερματολόγος θα κρίνει τη βέλτιστη θεραπεία βασιζόμενος σε πολλές συνιστώσες.