Τι είναι ο καθαρισμός προσώπου;

Ο καθαρισμός προσώπου αποτελεί μία βασική διαδικασία περιποίησης και φροντίδας του δέρματος. Διαχωρίζεται στον απλό καθαρισμό προσώπου, με σκοπό την απομάκρυνση ρύπων και υπολειμμάτων προϊόντων μακιγιάζ, την ενυδάτωση της επιδερμίδας, την απομάκρυνση του σμήγματος και την καλύτερη όψη και υφή της ή στον βαθύ καθαρισμό που αποτελεί μία από τις καλύτερες πρακτικές για την άρτια περιποίηση της επιδερμίδας. Ο βαθύς καθαρισμός προσώπου, στόχο έχει την ολοκληρωμένη απομάκρυνση σμήγματος, την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την διάνοιξη των φραγμένων πόρων της. Μετά την ολοκλήρωσή του η ενυδάτωση της επιδερμίδας γίνεται σε βάθος και ολοκληρωμένα.

Πριν την έναρξη της θεραπείας

Πριν την έναρξη της θεραπείας θα καθοριστούν οι πραγματικές προσδοκίες της θεραπείας και θα οδηγηθείτε στο χώρο στον οποίο θα κάνετε σωστό πλύσιμο του προσώπου σας. Είναι σημαντικό να καθαριστεί το πρόσωπο, με προσοχή και μεθοδικότητα, ώστε αφενός μεν να μην διαταραχθεί το PH της επιδερμίδας, αφετέρου δε, να απομακρυνθεί, πριν την έναρξη της θεραπείας, η σκόνη, οι ρύποι, το σμήγμα και τα υπολείμματα των προϊόντων μακιγιάζ.

Καθαρισμός με τη χρήση ατμού

Αποτελεί μία από τις βασικές αρχές στον βαθύ καθαρισμό προσώπου. Ο ατμός παράγεται στην επιθυμητή θερμοκρασία από μία ειδική συσκευή που ονομάζεται βαπέρ. Λειτουργεί με τη χρήση απιονισμένου νερού, δηλαδή νερού χωρίς άλατα, και ο σκοπός της εφαρμογής είναι η διαστολή των πόρων της επιδερμίδας, ώστε να γίνει πιο εύκολα η διάνοιξη των φραγμένων πόρων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να απομακρυνθούν από την επιδερμίδα, τόσο τα άσπρα, όσο και τα μαύρα στίγματα, τα κεχριά, οι κύστες, η σκόνη και οι ρύποι, χαρίζοντας καθαρισμό και λάμψη.

Σωστοί κανόνες υγιεινής

Στον βαθύ καθαρισμό προσώπου είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, καθώς επίσης να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τόσο για το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο και την αποφυγή οποιασδήποτε επιμόλυνσης.

Ποιοι μπορούν να κάνουν καθαρισμό προσώπου; Πότε μπορεί να γίνει;

Ο καθαρισμός προσώπου ενδείκνυται για άντρες και γυναίκες, ενήλικες ή μη, καθώς αποτελεί μία συνηθισμένη διαδικασία περιποίησης του δέρματος. Ο βαθύς καθαρισμός προσώπου συνιστάται να αποφεύγεται τους μήνες με την έντονη ηλιακή έκθεση και σίγουρα στους ανθρώπους που έχουν έντονο μαύρισμα. Η εμφάνιση μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης ή και η εμφάνιση δυσχρωμιών στα σημεία διάνοιξης των πόρων δεν αποκλείεται, αν δεν τηρηθούν οι μετά τη θεραπεία, οδηγίες.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Ο καθαρισμός προσώπου προκαλεί στην επιδερμίδα ένα ελαφρύ ερύθημα για τις επόμενες 24 ώρες. Επομένως είναι απαραίτητη η προστασία της επιδερμίδας με καταπραϋντικές μάσκες προσώπου αλλά και η χρήση αντισηπτικής προστασίας του δέρματος για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τις πρώτες 48 ώρες είναι σημαντικό να αποφύγουμε έντονη σωματική άσκηση. Επίσης συνίσταται η χρήση καθαρών και πρόσφατα σιδερωμένων πετσετών και μαξιλαροθηκών, καθώς επίσης η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με ακάθαρτα χέρια. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τον κίνδυνο επιμόλυνσης, εξαιτίας των φυσιολογικών μικροβίων και των βακτηρίων που έχουμε στα χέρια μας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αυστηρή χρήση αντηλιακού για τις επόμενες 15 ημέρες και την ανανέωσή του κάθε δύο έως τρεις ώρες, εφόσον βρισκόμαστε σε ηλιακή έκθεση.

Μπορώ να κάνω βαθύ καθαρισμό, όταν έχω ακμή;

Ο δερματολόγος μας θα δώσει τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η αισθητικός θα κάνει τον καθαρισμό προσώπου, καθώς υπάρχουν διάφορα είδη ακμής. Στη φαγεσωρική τύπου ακμή ο βαθύς καθαρισμός μπορεί να αποτελέσει ακόμα και μέρος της θεραπείας. Όμως σε άλλες κατηγορίες ακμής αποτελεί αντένδειξη. Μετά από ένα προσεκτικό ιατρικό ιστορικό που αφορά, τόσο στη λήψη φαρμάκων, όσο και στην υπάρχουσα κατάσταση της ακμής θα αποφασιστεί, αν ο καθαρισμός προσώπου αποτελεί ένδειξη για την ακμή που έχετε, ή όχι.