Ποιος είναι τελικά ο κύριος αλεξανδρίτης;

Ο Χρυσοβήρυλλος είναι ένα ορυκτό πέτρωμα, και μια από τις παραλλαγές του ονομάζεται Αλεξανδρίτης.

Καλείται Χρυσοβήρυλλος από την λέξη “Χρυσός” και το συστατικό βηρύλλιο. Το κρύσταλλο του Αλεξανδρίτη το κάνουμε εξόρυξη από το υπέδαφος και είναι το ενεργό μέσο το οποίο παράγει το Laser στα 755 νανόμετρα για την αποτρίχωση.

Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε το Laser από τον Αλεξανδρίτη είναι σχετικά απλός. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι με 2 πολύ μεγάλες λάμπες απλού φωτός φωτίζουμε το κρύσταλλο του Αλεξανδρίτη και αυτός εξ ορισμού έχει τη δυνατότητα τότε να κάνει την παραγωγή του Laser, το οποίο εμείς μέσω μιας οπτικής ίνας και ενός εργαλείου που κρατάμε στο χέρι μας μπορούμε να παραδώσουμε επάνω στην επιδερμίδα για να έχουμε το μόνιμο αποτέλεσμα στην αποτρίχωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το Laser είναι μόνο φως και τίποτα άλλο! Tο συγκεκριμένο Laser λοιπόν, του Αλεξανδρίτη, που το χρησιμοποιούμε για μόνιμη αποτρίχωση, είναι απλά ένα φως στο ορατό φάσμα το οποίο αλληλεπιδρά με το δέρμα μας και τα εξαρτήματα του. Το Laser το χρησιμοποιούμε σαν μια θεραπεία που βασίζεται αυστηρά και καθαρά στην απορρόφηση του φωτός στο ορατό φάσμα στα 755nm (Κόκκινο φως). Ο τριχικός θύλακας απορροφά την ενέργεια του φωτός, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αποτρίχωση. Το σύστημα Laser, εκτός από την παράδοση του φωτός παραδίδει και μέσω του ψυκτικού μηχανισμού προστασία και αναισθησία στην επιδερμίδα για την ασφάλειά της αλλά και για το μέγιστο αποτέλεσμα της Αποτρίχωσης.

Αλεξανδρίτης ή Διοδικο;

Τι είναι ένα διοδικό Laser?

Το Διοδικό λέιζερ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής Laser, δηλαδή φωτός. Μοιάζει κάπως με τα led που χρησιμοποιούμε σπίτι μας, φανταστείτε το σαν κάτι που όταν του παρέχουμε ρεύμα αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει την παραγωγή του Laser. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν όπως σπίτι μας μπορούμε να έχουμε led διαφόρων χρωμάτων έτσι και ορισμένες εταιρείες μπορούνε να επιλέξουν την κατασκευή  Διοδικού Laser διαφόρων χρωμάτων για διαφορετικές χρήσεις πάνω στο ανθρώπινο δέρμα ή και κάτω από αυτό.

Με ποιο θα έχω πιο γρήγορο αποτέλεσμα ?

Και με τα 2 αυτά διαφορετικά Laser ο χρόνος που χρειάζομαι για το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ίδιος αφού αυτός δεν εξαρτάται από το Laser αλλά από τον χρόνο κατά τον οποίο η τρίχα μας βρίσκεται σε αυτό που λέμε αναγενή, μεσογενή και καταγενή φάση. Σε αυτό όμως που διαφέρουν σημαντικά είναι το τελικό στάδιο μόνιμης αποτρίχωσης που μπορούν να επιτύχουν, αυτό που με απλά λόγια ονομάζουμε αποτέλεσμα αποτριχώσης.

Είναι και τα δυο ασφαλή για μαυρισμένο δέρμα?

Ας είμαστε ειλικρινείς… Κανένα από τα 2 δεν είναι εγκεκριμένα και ασφαλή για μαυρισμένο δέρμα!!! Πράγματι πολλά έχουν ακουστεί στην αγορά της αποτρίχωσης σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων σε μαυρισμένο δέρμα, όμως και τα  δυο στο εγχειρίδιο χρήσης τους και σε όλες τις εγκρίσεις που έχουν πάρει οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες, το μαυρισμένο δέρμα αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση τους. Και ναι πράγματι ένα Laser με πολύ χαμηλή ένταση (που την επαναλαμβάνει πολλές φορές)  μπορεί να γίνει ασφαλές όμως τότε δεν θα είναι αποτελεσματικό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα αυτοκίνητο με μέγιστη ταχύτητα 10 km την ώρα είναι ασφαλές αλλά συγχρόνως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι και το πιο αργό, και άχρηστο επί της ουσίας για τη δουλειά που το χρειαζόμαστε. Συνεπώς όταν μιλάμε για ασφάλεια θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα θυσιάζουμε την αποτελεσματικότητα, αλλιώς θα πρέπει να ενημερώνουμε τον ασθενή ότι πληρώνει μια θεραπεία που για να την κάνει ασφαλή ενώ έχει μαυρίσει το δέρμα του, δεν θα είναι αποτελεσματική.

Τελικά ποιο μηχάνημα κάνει την καλύτερη αποτρίχωση?

Δυστυχώς σε αυτό το σημείο μπλέκεται η γνώση με την προώθηση των προϊόντων, όλες οι εταιρίες (που παρέχουν μηχανήματα αποτρίχωσης) και όλα τα ιατρεία προσπαθούν να προωθήσουν το μηχάνημα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, κάποιες φορές γνωρίζοντας την αλήθεια, και κάποιες άλλες νομίζοντας ότι γνωρίζουν την αλήθεια. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ότι ο Αλεξανδρίτης και το διοδικό Laser έχουνε αντίστοιχο ποσοστό απορρόφησης, συνεπώς κανένα από τα δυο ή και τα δυο χωρίς την επιθυμητή αποτελεσματικότητα μπορούν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαυρισμένο δέρμα. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ένταση και η ενέργεια είναι αυτή που θα φέρει το τελικό αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό επιτυχίας ανάμεσα στο 60 και 98% (και ναι είναι τεράστια η διαφορά…). Ξεκάθαρα όμως όλα τα συστήματα αλεξανδρίτη έχουν πολλαπλάσια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από όλα τα διοδικά, για αυτό και το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό. Το πόσες λεπτές τρίχες θα μείνουν μετά τη τελευταία θεραπεία είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα  μηχανήματα.

Είναι κάποιο από τα δυο λέιζερ, διοδικό ή αλεξανδρίτης, πιο αποτελεσματικό στις ξανθιές τρίχες??

Ναι πράγματι ο αλεξανδρίτης είναι πιο αποτελεσματικός, αυτό είναι ξεκάθαρο, όλα τα τελευταία χρόνια. Στο παρακάτω διάγραμμα διακρίνεται η μεγαλύτερη απορρόφηση από τη μελανίνη, αυτό σημαίνει ότι η ξανθιά τρίχα που έχει λιγότερη μελανίνη χρειάζεται τη μέγιστη απορρόφηση για να καταστραφεί. Επιπλέον η πολλαπλάσια ενέργεια που διαθέτει αποδεδειγμένα ο αλεξανδρίτης μπορεί να φτάσει το τελικό αποτέλεσμα της αποτρίχωσης στην ανοιχτόχρωμη τρίχα πολύ υψηλότερα. Για τους παραπάνω λόγους στο χώρο μας έχουμε επιλέξει τη θεραπεία με Laser αλεξανδρίτη, έχοντας συγχρόνως επιλέξει το εργοστάσιο με τη μεγαλύτερη Δύναμη (Candela Laser c.o), κάνοντας την αποτρίχωση όσο πιο αποτελεσματική γίνεται, φθάνοντας σε αποτελέσματα του 98%.

Αλήθεια ή ψέματα για την αποτρίχωση

Είναι ο αλεξανδρίτης ημιπολύτιμος λίθος που εξορύσσεται από τη γη?

Nαι ο αλεξανδρίτης είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος ,ένα ορυκτό που εξορύσσετε από τη γη και έχει την ιδιότητα όταν φωτίζεται με λάμπες ορατού φωτός να παράγει μονοχρωματική δέσμη λέιζερ στα 755 νανόμετρα.

Όλες οι περιοχές μπορούν να αποτριχωθούν πλήρως μέσα σε 4 με 5 επαναλήψεις?

Οχι σε καμία περίπτωση είναι ψέμα! κάποιες φορές για πλήρη αποτρίχωση σε ποσοστό 98% χρειάζονται 4 έως 5 φορές και κάποιες άλλες φορές 14 έως 15 φορές. H ειλικρίνεια στην ενημέρωση και η εμπιστοσύνη στη γνώση της θεραπείας είναι απαραίτητη.

Μπορώ να κάνω με ασφάλεια αποτρίχωση σε μαυρισμένο δέρμα?

Όχι είναι ψέμα! Τα Laser όπως το διοδικό και ο Αλεξανδρίτης δεν είναι εγκεκριμένα με τη σωστή ενέργεια να εφαρμόζουν ασφαλή αποτρίχωση, ναι αν μειώσουμε την ένταση μπορούμε να το επιτύχουμε αλλά τότε δεν θα έχουμε την απαραίτητη αποτελεσματικότητα.

Μπορεί να προκαλέσει το Laser κάποια βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό όπως οι ακτίνες χ? Υπάρχει κάποιο όριο στις επαναλήψεις που μπορούν να γίνουν με Laser αποτρίχωσης?

Οχι είναι μύθος! το Laser είναι απλά φως, δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει δημιουργώντας πρόβλημα όπως οι ιονίζουσες ακτινοβολίες (σαν τις ακτινογραφίες), είναι δηλαδή μη ιονίζουσα και δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούμε κατ’ επέκταση να επαναλάβουμε τη θεραπεία όσες φορές θέλουμε.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να ξεκινήσω αποτρίχωση? είναι αλήθεια ότι πριν την εφηβεία απαγορεύεται?

Ψέματα, μπορώ να ξεκινήσω αποτρίχωση από όποια ηλικία επιθυμώ! H αποτρίχωση με Laser μπορεί να εφαρμοστεί από την παιδική ηλικία, ποιος άλλωστε μπορεί να επιτρέψει σε ένα κοριτσάκι έκτης δημοτικού να μην έχει τρίχες στο άνω χείλος, γεγονός που αρκετές φορές δυστυχώς αποτελεί λόγο  Bulling στις μικρές ηλικίες.

Πριν τη θεραπεία

Θα συμπληρωθεί από τον ασθενή ένα αναλυτικό Ιατρικό ιστορικό. Θα αναλυθεί στον ασθενή από τη χειρίστρια το επιθυμητό και προσδόκιμο τελικό αποτέλεσμα. Θα συζητηθούν όλες οι αναμενόμενες και μη αναμενόμενες αντιδράσεις από την εφαρμογή του λέιζερ.

Συνιστάται η περιοχή της θεραπείας να έχει ξυριστεί εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν την έναρξη της θεραπείας.Ο ασθενής δεν θα πρέπει να έχει κάνει κερί, ταινία, τράβηγμα με τσιμπιδάκι ή κόψιμο μόνος του με ψαλιδάκι πριν τη θεραπεία.

Η περιοχή της θεραπείας θα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή επιπλέον να είναι καθαρή από makeup λοσιόν αποσμητικά και άλλα υλικά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο ασθενής ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει θεραπεία αποτρίχωσης σε πρόσφατο μαυρισμένο η σε μαυρισμένο δέρμα που δεν έχει επανέλθει στο φυσιολογικό του χρώμα πριν την ηλιακή έκθεση.

Οποιαδήποτε τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται πριν την έναρξη της θεραπείας πρέπει να χορηγούνται με τη σωστή δοσολογία και κάτω από τις οδηγίες του.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Η εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη χειρίστρια του μηχανήματος θα καθορίσει το φωτότυπο του δέρματος και έπειτα θα τοποθετήσει στο σύστημα τις σωστές ενέργειες για την αποτρίχωση για την κάθε περιοχή.

O ασθενής θα ξαπλώσει άνετα πάνω στο ιατρικό κρεβάτι. Η χειρίστρια αλλά και ο ασθενής θα φορέσουν ειδικά προστατευτικά γυαλιά Πριν την έναρξη του Laser.

Λευκό μολύβι ματιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οριοθετήσει τις περιοχές που θα εφαρμοστεί η θεραπεία της αποτρίχωσης.

Στη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να εμφανιστεί περίθυλακικο ερύθημα και οίδημα.

Αν δεν υπάρχει εξάχνωση της τρίχας είναι δυνατή διαφορετική ρύθμιση της έντασης του laser πάντα σύμφωνα με την γνώμη του Χειριστή και το φωτότυπο του δέρματος.

Μετά τη θεραπεία

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής στην περιοχή που εφαρμόστηκε η θεραπεία να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας τον οποίο θα ανανεώνει σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ενυδατικές, αναπλαστικές ή κορτιζονούχες κρέμες χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση. 

Το στέλεχος της τρίχας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στον τουρκικό θύλακα θα βγει προς τα έξω μόνο του στις επόμενες τρεις εβδομάδες και σε καμία περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να τραβήξει να τραυματίσει τη θεραπευμένη περιοχή. 

Επαναληπτική θεραπεία, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητη Γίνεται 25 μέρες ακριβώς μετά τη Αρχική θεραπεία. 

Εάν η περιοχή δεν είναι ερεθισμένη ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει αποσμητικό ή οποιοδήποτε άλλη λοσιόν ή make-up χρειάζεται. 

Σημαντικό είναι να αποφευχθεί Ηλιάκη έκθεση την επόμενες ημέρες μετά τη θεραπεία από το λέιζερ. 

Ερεθισμός μπορεί να παραμείνει από 2 έως 5 ώρες έως και αρκετές μέρες μετά το τέλος της θεραπείας. Εάν ερεθισμός είναι πιο έντονος από το αναμενόμενο συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες ιατρικές οδηγίες. 

Συνιστάται η αποφυγή οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας τις επόμενες 24 με 48 ώρες. 

Θα πρέπει μετά τη θεραπεία για τις επόμενες 24 έως 48 ώρες ο ασθενής να φοράει ρούχα άνετα που δεν θα προκαλούν τριβή στο δέρμα. 

Τις επόμενες 24 έως 48 ώρες δεν θα πρέπει να εφαρμόζετε έντονη τριβή στο δέρμα. 

Θυλακίτιδα η Εντονότερο περιθυλακικό οίδημα ή κάποια επιμόλυνση του τριχικού θύλακα είναι δυνατόν να σημειωθεί μετά τη θεραπεία εξαιτίας τριβών που γίνανε πάνω στο δέρμα και συνιστάται η σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση όπως ακριβώς θα κρίνει ο γιατρός. 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η θεραπεία με λέιζερ και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το Laser δημιουργεί ένα παλμό ισχυρού φωτός, ο οποίος διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα, ο οποίος απορροφάται από το χρωμοφόρο της μελανίνης του τριχικού θύλακα. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται μια θεραπευτική θερμότητα η οποία καταφέρνει και αναστέλλει τη διαδικασία αναγέννησης της τρίχας. Ο ειδικός αυτοματοποιημένος ψυκτικός μηχανισμός του DCD  προστατεύει την επιδερμίδα δημιουργώντας μια παγωμένη επιφάνεια με αποτέλεσμα το Laser να γίνεται με ασφάλεια, αλλά και η χειρίστρια να μπορεί να αποδίδει την επιθυμητή ενέργεια για το μέγιστο αποτέλεσμα.

Είναι η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser ασφαλής;

Ναι, σίγουρα. Το Laser βασίζεται καθαρά στην τεχνολογία του φωτός και για πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών χρήσεων και αισθητικών παρεμβάσεων. Με τις πιστοποιημένες και πάντα επικαιροποιημένες γνώσεις μας αλλά και τα σύγχρονα εργοστάσια, τα οποία συνεργαζόμαστε (Candela Alexandrite Laser) αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με Laser αλεξανδρίτη είναι η πλέον ασφαλής.

Πώς ακριβώς θα είναι η εφαρμογή του Laser;

Αφού απαντηθούν κάποιες σύντομες ερωτήσεις σχετικά με την εύρεση του Φωτοτύπου, η χειρίστρια θα φορέσει προστατευτικά γυαλιά η ίδια αλλά και στον ασθενή και θα ξεκινήσει η θεραπεία. Κρατώντας ένα μικρό εργαλείο χειρός, θα παραδίδει συγχρόνως την ψύξη και το Laser στο δέρμα για το μέγιστο αποτέλεσμα με ασφάλεια. Ο ασθενής, ο οποίος θα υφίσταται την αποτρίχωση θα νιώθει την εξάχνωση της τρίχας σαν μια μικρή ενόχληση στο δέρμα του.

Πόση ώρα θα διαρκέσει η θεραπεία μου και πόσες θεραπείες μπορεί να χρειαστώ;

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά έως μιάμιση ώρα ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να γίνει αποτρίχωση. Θα απαιτηθούν πολλαπλές εφαρμογές αποτρίχωσης με το Laser ώστε να καλυφθεί όλος ο κύκλος ανάπτυξης της  τρίχας. Η επανάληψη θα γίνεται περίπου στις 30-50 ημέρες και πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή. Οι επαναλήψεις που θα χρειαστούν για το μέγιστο αποτέλεσμα καθορίζονται από πολλούς παράγοντες και θα μελετηθούν και εξηγηθούν πριν την έναρξη της θεραπείας.

Τι χρειάζεται να κάνω πριν έρθω για θεραπεία με Laser.

Πριν τη θεραπεία με Laser. Θα μου έχουν δοθεί οδηγίες για το αν πρέπει να έχω ξυρίσει την περιοχή εντός 24 ωρών ή αν θα πρέπει να έρθω πριν προς έλεγχο της περιοχής με τις τρίχες τις οποίες έχω και χωρίς να τις έχω πειράξει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τις έχω τραβήξει με τσιμπιδάκι να έχω κάνει κερί ή χαλάουα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Επίσης, θα πρέπει να έχω αποφύγει οποιαδήποτε ηλιακή έκθεση, η οποία θα έχει προκαλέσει μαύρισμα της επιδερμίδας μου, αλλά και οποιασδήποτε διαδικασίας, η οποία προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα, όπως solarium ή αυτομαυριστικές κρέμες.

Υπάρχουν μη αναμενόμενες δυσάρεστες αντιδράσεις μετά τη θεραπεία με Laser;

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία έχει πολύ χαμηλά ρίσκα μη αναμενόμενων αντιδράσεων. Όμως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υπόμελάχρωση υπέρχρωση φουσκάλα, θυλακίτιδα ή πορφύρα στη θεραπευόμενη περιοχή. Όλα τα προηγούμενα είναι ήπια και με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα υποχωρούν εντελώς. Μόνιμες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Έχει το Laser ψύξη? μας παγώνει για κάποιο λόγο?

Ναι πράγματι αυτό είναι γεγονός, μάλιστα είναι απαραίτητο για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αποτρίχωσης. Ο ψυκτικός μηχανισμός βασίζεται σε ιατρικό ψυκτικό υγρό και είναι ασφαλής για ιατρικές χρήσεις με σκοπό την αναισθησία και την προστασία της επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό η χειρίστρια που εφαρμόζει το λέιζερ μπορεί να διαλέγει την ενέργεια που επιθυμεί για το ιδανικό αποτέλεσμα αλλά συγχρόνως να προστατεύεται και η επιδερμίδα μας. Λίγο πιο αναλυτικά ένα σπρέι ψεκάζεται πάνω στην επιδερμίδα παγώνοντας τη, έπειτα το Laser έρχεται να διεισδύσει στο βάθος του τριχικού θύλακα, Για την αποτελεσματική αποτρίχωση, συγχρόνως όμως βρίσκει την επιδερμίδα παγωμένη με αποτέλεσμα να την αφήνει ανέπαφη και ασφαλή.